El restaurant més antic de Catalunya i potser del món celebra el seu 500 aniversari


El restaurant en actiu més antic de Catalunya i potser del món, va celebrar la setmana passada el seu 500 aniversari i ho va fer amb una visita teatralitzada i una xerrada sobre la seva història. Estem parlant de l’Hostal de Pinós al Solsonès, ubicat just al costat del centre geogràfic de Catalunya. Va obrir l’any 1524 com una fonda senzilla que oferia alberg i menjar als viatgers.

Als anys 70 del segle passat van abandonar la funció d’hostal, però el restaurant ha continuat obert ininterrompudament des d’aquell 26 de setembre de 1524, elaborant plats de la cuina tradicional catalana. En el llibre dels Guinness World Records, figura com a restaurant més antic del món Casa Botín a tocar de la Plaça Major de Madrid, fundat l’any 1725, segons publiquen a la seva web, el seu forn de llenya d’alzina on fan el popular “cochinillo“, crema de forma ininterrompuda des de fa quasi tres-cents anys. Com a restaurant més antic de Catalunya, figura Can Culleretes, obert l’any 1786 al barri gòtic de Barcelona. Malgrat aquestes certificacions, els actuals propietaris de l’Hostal Pinós, asseguren que el seu restaurant no ha tancat mai i consideren que és el restaurant en actiu més antic no sols de Catalunya, sinó de tot el món.

La història d’aquest vell restaurant està envoltada d’una llegenda que diu que a principis del segle XVI, Catalunya estava immersa en la pandèmia de la pesta negra que des de feia dos segles estava assolava la població catalana. Segons la llegenda, un matí Bernat Casas que era veí de Matamargó quan passava pel Santuari de Pinós, construït pels templers dos segles abans, es va aturar a resar. Enmig de l’oració va tenir una aparició mariana i la Mare de Déu li va preguntar com era la situació de la pesta en aquella zona, ell li diu que força malament i que la gent està molt preocupada. La Verge li proposa que construeixin una església per lloar a Déu.

Efectivament, l’any 1524 es va construir l’església de Santa Maria de Pinós i l’Hostal del Santuari de Pinós, per acollir als peregrins i viatgers i des de llavors no ha deixat mai d’oferir els plats casolans catalans de cada època. La ubicació era ideal per un hostal, estava en el mateix centre de Catalunya, per allà passava la ruta de la sal i era lloc de pas de la transhumància, que cada primavera pujava els ramats del pla a la muntanya i a la tardor els tornaven a baixar al pla.

Tags: aniversari, Hostal Pinós, restaurant

Notícies semblants: