Avui fa 10 anys que ens va deixar el ‘rei de la rumba catalana’, el gran Peret.

El 27 d’agost de 2024 es compleix el desè aniversari de la mort de Pere Pubill Calaf, més conegut com a Peret, una figura clau de la música popular catalana i el rei indiscutible de la rumba catalana. Nascut a Mataró el 1935, Peret va ser un pioner que va revolucionar la música amb la seva barreja única de ritmes flamencs, cubans i de rock and roll, establint un estil que esdevindria un símbol de la cultura popular catalana.

Peret va iniciar la seva carrera musical als anys 50, però no va ser fins a la dècada dels 60 que va aconseguir fama internacional amb èxits com “El mig amic”, “Borriquito” i “Una lágrima”. Aquestes cançons, caracteritzades pel seu ritme vibrant i el seu ús innovador de la guitarra, van captar l’atenció d’un públic ampli, convertint-se en clàssics atemporals de la música espanyola. La seva capacitat per combinar diferents influències musicals li va permetre crear un so únic, que encara avui es reconeix i es valora.

A més de la seva contribució musical, Peret també va ser conegut pel seu carisma i la seva personalitat afable, la qual cosa li va valer l’afecte de moltes generacions. La seva música va transcendir fronteres culturals i va esdevenir un símbol d’identitat, especialment per a la comunitat gitana a la qual pertanyia i de la qual se sentia profundament orgullós.

Peret va ser molt més que un cantant de rumba; va ser un autèntic ambaixador de la cultura catalana i un innovador que va obrir nous camins per a la música popular. La seva influència es pot veure avui en dia en artistes de diversos gèneres que continuen inspirant-se en la seva obra.

En l’aniversari de la seva mort, és inevitable reflexionar sobre l’impacte que Peret va tenir en la música i la cultura catalanes. La seva absència deixa un buit en el món de la música, però el seu llegat continua viu en cada acord de guitarra, en cada ritme de rumba i en cada cor que canta les seves cançons. En un moment en què la música sovint es veu afectada per les tendències passatgeres, l’obra de Peret ens recorda la importància de l’autenticitat i de mantenir viu l’esperit de les arrels culturals.

Aquest desè aniversari no és només una oportunitat per recordar un gran artista, sinó també per celebrar la cultura catalana i la seva capacitat de reinventar-se i de continuar influint en les noves generacions. Peret va posar la rumba catalana al mapa, i avui, deu anys després de la seva mort, la seva música encara ressona  amb la mateixa força i passió que quan la va crear.

Escoltem-lo cantant una adaptació de la cançó “Gitana hechicera” al Concert per la Llibertat, celebrat al Camp Nou el 29 de juny del 2013.  👇​

Tags: Efemèrides, Mort Peret

Notícies semblants: